Weg van liefde

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Alain de Botton
Uitgeverij: 
Atlas Contact, 2016
ISBN: 
978 90 4502407 3

Filosoferen helpt!

‘Weg Van Liefde’ vertelt het (fictieve?) verhaal van Rabih en Kirsten die verliefd worden. Ze moeten hun weg zoeken in een (herkenbaar) labyrint van uitdagingen en valkuilen dat hun wederzijdse gevoelens op de proef stelt, maar vooral zorgt voor een opstapeling van kleine (en minder kleine) trauma’s. Want het verliefde stel krijgt zowat alle beproevingen over zich heen. Een selectieve greep uit het parcours (en de inhoudstabel): bevliegingen, verliefd, seks en liefde, gemok, vertedering, ouderschap, ‘Wie doet de was?’, schuins marcheren, geheimen, jaloezie, …

Gelukkig volgt de filosoof het stelletje nauwgezet op de voet, ziet dat het vaak goed gaat, blijft op zijn hoede, maar is vooral bezorgd. Want er is steeds werk aan de winkel: de romantische liefde dient gered… Dat blijkt een hele klus, want wat gebeurt er als twee mensen verliefd worden? Wat is er nodig om de liefde te bewaren? En waarom gaat het ondanks doordachte behoedzaamheid en goede wil frappant vaak mis? De liefde volgt blijkbaar geen gemakkelijk parcours. Al is dát nu net de smaakmaker in de romantische liefde…

De grote les is: in jachtige tijden met hooggestemde verwachtingen staan onze romantische idealen onder toenemende druk. Een nieuwe romantiek dringt zich op. Met op tijd en stond ándere uitdagingen en vaardigheden. Die moeten we ons langzaam en met het nodige geduld eigen maken. Gelukkig staat de filosoof van dienst dan klaar met zijn praktische filosofie en stoïcijnse vakkundigheid om als een engelbewaarder te verhelderen en gerust te stellen.

‘Liefde is…’?

Alain de Botton vertelt een fictief, plausibel en herkenbaar, maar eerder banaal liefdesverhaal: verliefd, vrijage, verloofd, getrouwd, carrière, kindjes, ... Dat onderbreekt hij op tijd en stond met weinig verrassende, eerder evidente, (cursieve!) commentaar en bedenkingen genre: ‘Maar in de machinekamer van hun relatie was een rood lampje gaan branden.’ (p. 86) Therapeutische raad van een (ervarings)deskundige? Gezond boerenverstand? Wijze Raad van Tante Kaat? Oosterse wijsheid? In elk geval is er de geruststellende stijl van de Botton met een filosofische ondertoon van louterende gelatenheid, goede wil, terughoudendheid, conservatisme, (soms) preutsheid, … Maar af en toe ook gewaagd prikkelend, zoals bij de obligate verzuchtingen en conflicten bij seks en avondlijke hoofdpijn… Soms ook dieper gravend bij onverwachte incidenten, misverstanden en wrijvingen die een (Freudiaanse) poel van verdringingen verbergen en in crisismomenten opspelen: ‘Zijn hysterie heeft nogal een historie.’ (p. 93)

The School of Love…

‘Weg van Liefde’ sluit naadloos aan bij The School of Life die de Botton met enkele collega’s stichtte (2008), nu al aardig wat nevenhuizen telt en beantwoordt aan een behoefte. Opzet was (en is) om met (ondermeer filosofische) workshops 'goede ideeën voor het dagelijks leven' zuurstof te geven. (https://www.theschooloflife.com: ‘Een stevige koffie? Een frisse salade? Of gewoon een interessante portie filosofie? The School of Life has it all!’ ] De Stoa in hectische tijden dus, want filosoferen kan - al dan niet met mild ingehouden ironie - verrassend alledaags zijn: ‘Don’t worry. Be happy!’ Zo hoort het leven immers ook te zijn… En de liefde?

Dat wordt in ‘Weg van Liefde’ hapklaar getuned tot een School of Love voor de Rabihs en Kirstens in de straat. Al krijg je daarbij wat teveel het gevoel van een-EHBO-boek-met-zachte-raad-en-therapeutische-oefeningen om die liefde (en huwelijk, en gezin) op de sporen te houden… Maar filosoferen helpt! Da’s leuk meegenomen…

 

Karel Van Dinter