Voorbeeld kerkuittreding

voorbeeld kerkuittredingSteeds vaker willen mensen die als baby gedoopt zijn dit nu ongedaan laten maken omdat het niet in overeenstemming is met hun morele opvattingen.

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV vzw)  wil mensen daarbij helpen door het bekendmaken van de uittredingsprocedure.

Wie uit de Rooms Katholieke Kerk wil treden of zich wil laten “ontdopen”, zoals dat in populair taalgebruik heet, hoeft enkel de onderstaande standaardbrief over te nemen en op te sturen naar het bisdom van de plaats waar hij/zij gedoopt is.

Bisdom Antwerpen - Schoenmarkt 2, 2000 Antwerpen
Bisdom Brugge - Heilige Geeststraat 4, 8000 Brugge
Bisdom Gent - Bisdomplein 1, 9000 Gent
Bisdom Hasselt - Vrijwilligersplein 14, 3500 Hasselt
Aartsbisdom Mechelen-Brussel - Wollemarkt 15, 2800 Mechelen
Diocèse de Liège – Rue de l’Evêché 25, 4000 Liège
Diocèse de Namur – Rue de l’Evêché 1, 5000 Namur
Diocèse de Tournai – Place de l’Evêché 1, 7500 Tournai

Of voor wie gedoopt werd binnen het militaire ordinariaat (dus door een legeraalmoezenier):

Algemene Directie Human Resources
Divisies Coördinatie en Evaluatie&Personeel
Dienst voor Religieuze en Morele Bijstand
Katholieke Aalmoezeniersdienst
Kwartier Koningin astrid
Bruynstraat 1, 1120 Brussel

Voorbeeldbrief

Aan bisdom.........................................     (= Het bisdom van de plaats waar men zijn/haar doopsel heeft ontvangen.)       (plaats)...................................................., (datum)...................

Betreft: Uittredingsaanvraag

Geachte Heer/Mevrouw,

Mag ik U verzoeken administratief het nodige te doen, om mijn uittreding te akteren:

“(naam en voornaam) .........................................................................................,
geboren te .............................................. (geboorteplaats) op ........................... (geboortedatum).

en gedoopt te .............................................................. (parochiekerk of materniteit en adres)
toen hij/zij woonde te ....................................................................................... (vroegere woonplaats)

heeft weloverwogen en duurzaam beslist uit de Rooms-Katholieke Kerk te treden.”

Ik weet dat deze uittreding geen enkel gevolg heeft op vlak van de betoelaging van de Rooms-Katholieke Kerk door de overheid, maar wens toch uit te treden om op geen enkele wijze meer bij deze Kerk betrokken te worden (bv. toediening sacramenten).

Mag ik u vragen mij over de ontvangst van dit schrijven te berichten met vermelding van de datum van mijn uittreding.

Met vriendelijke groeten,

(naam en voornaam)
(huidige verblijfplaats)

Download hier een printbare PDF-versie van deze brief