Kerkuittreding

kerkuittredingSteeds vaker contacteren mensen ons die als baby katholiek gedoopt werden en dit nu ongedaan willen laten maken omdat zij dit niet langer in overeenstemming kunnen brengen met hun morele opvattingen. De actualiteit van kindermisbruik door geestelijken maakt de vraag naar kerkuittreding nog groter.

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging helpt je bij een procedure van kerkuittreding. Niet uit leedvermaak met de problemen die de kerk vandaag teisteren, maar wel omdat we willen tegemoetkomen aan een emotionele behoefte die bij veel ex-gelovigen sterk aanwezig is.

Gedoopt zijn is in de meeste gevallen niet het gevolg van een eigen vrije keuze.

De doopgelofte ongedaan maken kan niet, maar je kunt wel uit de betrokken Kerk treden. Je wordt niet geschrapt uit de dooplijst, maar er komt een bijkomende registratie met de vermelding dat je bent uitgetreden. Je bent dan niet meer bij de Kerk betrokken, en je kunt dan ook geen sacramenten meer ontvangen. Iemand die uit de kerk getreden is, kan nog wel huwen in de kerk. Maar dan moet de partner wel katholiek zijn en de zogenaamde dispensatie - vrijstelling - aanvragen. Deze dispensatie houdt in dat de gelovige verklaart dat hij naar zijn katholieke geloofsovertuiging leeft en dat hij zijn best zal doen om zijn kinderen te laten dopen en katholiek op te voeden. De ongelovige hoeft dus niet toe te treden tot de katholieke kerk. Bij een huwelijk tussen een katholiek en een niet-katholiek wordt het huwelijksritueel in overleg met de bedienaar van de eredienst aangepast aan de specifieke situatie.

Ook als minderjarige kan je uit de kerk treden. Eén van je ouders of je voogd dient dan wel de brief mee te ondertekenen.

Waarop heeft het geen invloed?

Een kerkuittreding heeft geen invloed op de financiering van je ex-kerkgemeenschap. De subsidies voor de katholieke kerk zijn in België berekend op het aantal inwoners en niet op het aantal gelovigen. Vanaf een minimum aantal inwoners is de oprichting mogelijk van een gesubsidieerde parochie, ongeacht de filosofische overtuiging van de inwoners.

Hoe treed je dan uit?

Wie uit de Rooms Katholieke Kerk wil treden of zich wil laten "ontdopen", zoals dat in populair taalgebruik heet, hoeft enkel de onderstaande standaardbrief over te nemen (handgeschreven of gedrukt) en op te sturen naar het bisdom waar men gedoopt is, samen met een kopie van de identiteitskaart en een reden van uittreding.

Voorbeeldbrief + nuttige adressen

Flyer KERKUITTREDING

Pour la version
française du formulaire de débaptisation, cliquez ici

Wens je meer inlichtingen? Neem gerust contact op met de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging.

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging
Pottenbrug 4, 2000 Antwerpen