Metamorfose van Kinderfeest?

Binnen enkele maanden is het weer tijd voor het Sinterklaasgebeuren. Dit zal er in Nederland dit jaar wellicht een beetje anders uitzien. Na een maatschappelijk debat van ruim 2 jaar, lijkt er stilaan een beeld te ontstaan over de nieuwe invulling van de Zwarte Piet-figuur.

Tegenstanders van de ‘klassieke’ Zwarte Piet – denk donkere huid, zwarte krullen, blinkend pak met pofmouwen – vonden het dringend tijd om de onderliggende negatieve stereotypering van deze helper aan te pakken. De gevoelens hierover gingen diep: de oude Piet werd door VN-experte Verene Shepherd gezien als ronduit ‘beledigend’ en de Amsterdamse rechtbank moest oordelen of de klassieke Pietfiguur - als kwetsend aanzien omdat ze niet enkel het slavernijverleden bevestigt, maar ook het idee dat zwarte mensen dom en ondergeschikt zouden zijn – bij de Sinterklaasintocht een transformatie dient te ondergaan.

Enkele grote Nederlandse winkelketens voerden alvast aanpassingen door in hun sinterklaasartikelen. Anderzijds willen sommige Sinterklaasverenigingen niet mee met de trend. Voorlopige aanbevelingen van het Sint-Nicolaas Comité en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur zijn om de Piet minder centraal te stellen en ook blanke knechten en andere figuren toe te voegen aan het geheel. Het blijft ook nog wachten op de uitspraken van de Nederlandse Raad van State over deze gevoelige kwestie.

< Terug naar nieuwsoverzicht