Zie de dromers

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
RomanRoman
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Imbolo Mbue
Uitgeverij: 
Uitgeverij Overamstel, 2016
ISBN: 
978 90488 2559 2

Jende Jonga immigreert in de lente van 2007 vanuit Kameroen naar de Verenigde Staten met een bezoekersvisum in de hoop dit om te kunnen zetten in de magische “groene kaart”. Maar het valt eigenlijk best mee, want hij vindt bijna meteen een baan als chauffeur bij Clark Edwards. Dat is niet zo maar de eerste de beste want hij is een “senior executive” bij Lehman Brothers, één van de grootste namen in de financiële wereld in de Verenigde Staten. Laat hij ook zijn vrouw, Neni, en zoontje overkomen. Ook zij krijgt (ondertussen weer in verwachting) een baan aangeboden bij Cindy, de vrouw van Edward Clark. Zowel Jende als Neni kunnen het goed vinden met hun nieuwe werkgevers waar ze op bijna vriendschappelijke manier mee omgaan. Clark eist stiptheid, discretie en loyauteit van Jende en ook Cindy vertelt haar nieuwe huishoudster intieme details over haar vroeger en huidige leven. Zo ontdekt Neni al gauw dat Cindy veel drinkt en overmatig drugs gebruikt.

Eigenlijk gaat alles onverwacht goed als het niet zou zijn dat de immigratieprocedures in de V.S. eerder “bruut” en duur zijn, en als het zwaard van Damocles boven hun hoofd blijven hangen.

En natuurlijk, wie de naam “Lehman Brothers” leest, weet ook dat er nog een andere onweerswolk boven hun hoofd hangt, want de “subprime mortgage” crisis komt eraan, de autoindustrie geraakt in vrije val, de financiële zeepbel gaat uiteenspatten, de Dow Jones gaat kelderen, de werkloosheid gaat stijgen tot 10%.  Wall Street zal aan de rand van de afgrond komen te staan en de kapitalistische wereldorde krijgt met haar grootste crisis ooit te maken, waarbij de banken en instellingen allerlei  moeten gered  worden door “de Staat” en de belastingbetalers.

Edwards komt onder grote druk te staan, gaat troost zoeken bij prostituees in “Chelsea Hotel” - wat zijn chauffeur natuurlijk geheim moet houden voor zijn vrouw Cindy. Die begint helaas vermoedens te hebben … Dan verschijnt er een weinig verhullend artikeltje in een roddelblad…

De schrijfster zelf komt van Limbe in Kameroen (waar de Jende Jona en zijn familie ook vandaan komen) maar ze is naar de Verenigde Staten gekomen als studente en dochter van een tamelijk welstellende familie, nog vόόr 9/11 en de Crisis. Ze heeft een MA van Columbia University en een BA van de Rutgers University en woont al 10 jaar in New York.

Gedeeltelijk gaat dit boek wel over het leven van zwarte immigranten in de V.S. (“De politie is er voor de bescherming van blanke mensen.”), over de “American Dream” die iedereen moet bereiken – en als je dat niet doet komt dat omdat je niet hard genoeg werkt (“in dit land staat niets doen gelijk aan misdaad”), het feit dat iedereen in de “States” altijd een pak rekeningen moet betalen. En even komt de verkiezing van Barak Obama tot president er in voor (“De zoon van een Afrikaan die nu de wereld regeert”). De inhoud speelt zich wel af tegen de achtergrond van de crisis van 2007-2008, maar uiteindelijk heeft de schrijfster bijna alle kansen gemist om een boek te schrijven dat relevant was voor de tijd waarin ze aankwam, studeerde in dat land dat toch nog altijd in het centrum van het wereldgebeuren blijft staan. Het is gewoon één van de vele boeken geworden over twee families - een rijke en een arme - en de manier waarop hun lot met elkaar verweven geraakt en de soms dramatische gebeurtenissen die ze doormaken tijdens die korte periode dat ze elkaars leven enigszins delen.

De verwachtingen die je als lezer hebt, worden niet ingelost en de hoofdpersonages gaan plotseling zeer anders en ontgoochelend handelen, naar een zeer slap boekeinde toe.
Jammer.

V De Raeymaeker