Een zachte hand

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
RomanRoman
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Leila Slimane
Uitgeverij: 
Nieuw Amsterdam, 2017
ISBN: 
9789046822197

De auteur van het boek is geboren in Marokko, maar groeide op in Frankrijk.

Voor wie van fictieromans houdt, is dit wellicht een spannend boek, met een verrassend einde.

Het verhaal speelt zich af in Parijs waar een succesrijke advocate (Myriam) op zoek gaan naar een nanny voor haar twee jonge kinderen. Ze treft het met Louise, voor elke werkende moeder een droom om in huis te hebben: kindvriendelijk, efficiënt, perfectionistisch - een Mary Poppins zeg maar.

Tot stilaan duidelijk wordt dat de oppas ook een duistere kant heeft, die uiteindelijk leidt tot een dramatische ontknoping.

Voor wie niet van fictie houdt, biedt dit boek een ongewone en intrigerende kijk op de Parijse samenleving. Zo krijgen we een beeld geschetst van de nanny’s die in parken en speeltuinen van de grootstad doende zijn: migrantenvrouwen, van om het even waar, en al dan niet legaal in het land verblijvend - zolang ze maar Frans spreken. Dat in tegenstelling tot het profiel van de twee dames in het boek: de hoogopgeleide, kansrijke carrièrevrouw met Maghrebijnse roots. Versus de witter dan witte maar kansarme nanny.

Het leidmotief in dit boek lijkt mij de zucht naar erkenning en waardering.
En ook, hoe je in de mensenzee van een grootstad ten onder kan gaan aan eenzaamheid.

Het boek werd bekroond met de Prix Goncourt, een literaire prijs in Frankrijk.

 

Ria Sleurs