Wie is er bang voor Mohammed? Alles wat u over de islam wilt weten.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Marcel Hulspas
Uitgeverij: 
Athenaeum, 2016
ISBN: 
9789025304980

‘Dat moslims ook maar gewone mensen zijn, maar weet dat de islam in een diepe crisis verkeert’. Kortom, voor wie zelf durft na te denken.’ Zo staat het heel duidelijk in de inleiding en dan volgt een werk waarin de schrijver heel methodisch, met heel veel kennis van Koran, soenna, taqlid, ficq en hijma zowat alle aspecten van de islam toen en vooral nu overloopt.  De angst komt gaandeweg binnensluipen!

Constant stelt hij zich de vraag hoe het nu verder moet en vooral wat nu met die ziel van de islam.  Wordt het toch een ‘gemoderniseerde’ vorm van de islam?  Staat de islam aan de vooravond van zijn eigen Reformatie?  Dat lijkt onwaarschijnlijk, vervolgt hij meteen.  Is zijn betoog en bewijsvoering onvolledig?  ‘Ongelovigen én gelovigen hoeven zich niet al te schuldig te voelen wanneer ze de Koran niet uitlezen.  Het aantal verzen dat in de praktijk écht van belang is, is vrij beperkt, en de meeste daarvan zullen we in dit boek tegenkomen.’  Dat belooft!

Juist, hoofdstuk per hoofdstuk en dikwijls goed aangevuld met verzen en uitspraken gaat hij geen enkel heikel punt uit de weg. De persoon Mohammed zelf: ‘Traité sur les trois imposteurs’ van John Toland (1670-1722), een volgeling van de goddeloze filosoof Spinoza die van Mozes, Jezus én Mohammed brandhout maakt.  En hij was duidelijk niet de eerste of de laatste.  Zelfs Voltaire ‘(1694-1778) in ‘Le fanatisme ou Mahomet le Prophète’ (1736) herkende meteen het gevaar van religieus fanatisme.

Stap per stap, chronologisch en onderwerp per onderwerp komt alles aan bod wat de laatste decennia binnen het kader van de islam of ten gevolge van islamisering, salafisme en extremisme de gemoederen, vooral in het Westen en niettegenstaande de meeste onschuldige slachtoffers wel degelijk onder moslims zijn gevallen, beroerde.  ‘De Rushdie-affaire veroorzaakte een diepe breuk in de relatie tussen het Westen en de islamitische wereld.’

De sharia: ‘De discussie op islamitische websites over hadith zus met een mooie isnaad versus hadith zo met een mindere isnaad, is in wezen redelijk zinloos.’
Homoseksualiteit: de meest vreselijke straffen en vervloekingen maar dan wel een in de Koran beschreven paradijs met schone dames én jongens! (woeldanoen moekhaladoen: onsterfelijke jongens!)
Vrouwen: “Saoedi Arabië, de grootste vrouwengevangenis ter wereld”, activiste Wajeha al-Huwaider.
Huwelijk en scheiding: ‘Ik vroeg de Profeet of een meisje dat door haar familie zou worden uitgehuwelijkt moet worden geraadpleegd of niet’. ‘Ja, ze moet worden geraadpleegd’.  ‘Maar ze is zo verlegen…’  ‘Dan stemt zij toe door te zwijgen.’
En zo gaat het maar door met slavernij, drank, de jihad, Jodenvervolging, vrouwenbesnijdenis, het genotshuwelijk en … het beledigen van Mohammed!

Moeten we na het lezen van dit heel informatief en eigenlijk heel neutraal boekje (de schrijver doet meermaals een verwoede poging om alsnog positieve elementen te ontdekken in de islam) nu echt bang zijn voor Mohammed?
Eigenlijk wel, maar aangezien het weeral de moslims zélf zijn die het meest lijden onder de nefaste gevolgen van deze religie moeten we eigenlijk meer medelijden hebben en vooral - want dat stond reeds in de inleiding: ‘Zelf durven nadenken!’. 
‘Geen hoop’ op het hiernamaals en vooral ‘geen vrees’ voor Mohammed of één of andere God; ik ben ‘vrij’ (Nikos Kazantzakis)

Toch oppassen, misschien zelfs een beetje bang worden van hen die bang zijn van Mohammed en vooral dit boekje lezen!

 

 

Michel Ackaert