Werk in de 21ste eeuw. Arbeid, macht en welvaart in het digitale tijdperk.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Ryan Avent
Uitgeverij: 
Nieuw Amsterdam, 2017
ISBN: 
979046819036

Digitalisering zorgt niet alleen voor een technologische aardverschuiving. In zijn nieuwste boek, 'The Wealth of Humans' (St. Martin's Press, 2016), dat nu in het Nederlands werd uitgegeven als 'Werk in de 21ste Eeuw' (Nieuw Amsterdam, 2017), betoogt Ryan Avent dat de impact vooral groot is op hoe arbeid en welvaart worden verdeeld.

Avent, redacteur bij het gezaghebbende The Economist, roept in dit stevig gedocumenteerd boek op om diepgaand na te denken over hoe de samenleving moet worden ingericht wanneer bijvoorbeeld maairobots tuinmannen werkloos dreigen te maken. In het boek worden heel wat vragen gesteld, vooral over hoe de huidige digitale revolutie massa’s banen doet verdampen, en dat in de nabije toekomst nog méér zal doen.

Avent lijkt daarbij wel in het kamp van de technologiepessimisten te belanden. Maar wat knàp is aan dit boek, is dat het terugkijkt naar het verleden om antwoorden te suggereren voor hoe politici, bedrijfsleiders en andere maatschappelijke ‘stakeholders’ moeten nadenken over de grote uitdagingen van vandaag en morgen. In een meeslepende stijl vertelt Avent over de effecten van de industriële revolutie, en kijkt hij tevens naar hoe ook dié grootschalige technologisch-maatschappelijke ontwikkeling zorgde voor onrust, ongenoegen en conflicten.

Maar Avent geeft tevens aan dat crisissen aanleiding geven tot nieuw overleg en politieke en sociale aanpassingen.

 

Joke Goovaerts