Wat we weten

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Arthuer Umbgrove
Uitgeverij: 
Querido, 2017
ISBN: 
9789021407425

Dit boek, waarin de schrijver probeert een standpunt in te nemen over de thematiek, lijkt niet meteen op een roman en zeker niet als we in achting nemen dat het gaat over het fenomeen ‘vluchtelingen’.  Umbgrove verwijt in dat verband onze samenleving een zekere luiheid.  Elke beschaving gaat ten onder aan luiheid.  Aan haar eigen succes, haar eigen welvaart.  Vragen stellen, daar gaat het om!

Vragen stellen en vooral begrijpen.  Waarom bijvoorbeeld een opportunistische Afghaanse vluchteling plots besluit om christen te worden, en hoe dat kan helpen om asiel te krijgen. Ook een stuk realistisch zijn, zoals de vrouw van de schrijver. Zij ziet op straat het spuwen voor haar voeten, hij merkt alleen de folklore op.  Herkenbaar?  Jawel!

En dan wordt dit boek plots een échte roman, met verschillende figuren in de hoofd- en bijrollen.  Dit zijn: de vrouwelijke rechter, onlangs gespecialiseerd in asielrecht met haar man de grootvermogensbeheerder in wat een modelgezinnetje ‘zou’ moeten zijn.  De vreselijke aanslagen in Brussel komen plots tussenin, en weer een ander verhaal van de Syrische asielzoeker Sharif met een al of niet verzonnen versie over wat vooraf ging aan zijn vlucht.

Het gaat ook over Henk, weduwnaar en buschauffeur, die noodgedwongen zijn gescheiden dochter en kleinzoon terug in huis nam omdat ze bedreigd werd door haar Noord-Afrikaanse man; waardoor de man plots zijn allochtone collega’s en vooral de klanten wantrouwt.
En een Joodse vriend, uitgeweken naar Umbrië en voorheen zo goed als atheïstisch, voelt zich na verschillende incidenten en aanvallen op zijn naam en uiterlijk, blijkbaar ineens noodgedwongen meer dan ooit Jood.

Hilarisch en tragisch tegelijkertijd is dan weer het koppel Job en Willemijn dat net vόόr de oorlogen als toerist een flink stuk van het Midden-Oosten heeft afgereisd en er een meer dan romantisch beeld aan heeft overgehouden. Heel naïef en vol goede bedoelingen nodigen de twee enkele vluchtelingen voor een dagje uit bij hen thuis.  Pech, het zijn geen Syriërs maar wel twee zwaar getraumatiseerde jongens uit Eritrea.  Juist, het loopt grondig mis. En eerlijk, ik herken er na mijn reizen in het Midden-Oosten ook een beetje mijn eigen, even naïeve zelf in.

Zo gaat het steeds verder in deze uitgave. Maar ik wil vooral vanaf pagina 284 de anonieme brief lezen, getiteld ‘Beste Arthur’, van iemand die werkt bij het IND (Immigratie en Naturalisatiedienst). Dan pas krijg je een koude douche!

Dit boek is geschikt voor eenieder die zich vragen blijft stellen over vluchtelingen.

 

Michel Ackaert