Pertinenties van Polly Dewit

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Polly Dewit
Uitgeverij: 
Polis, 2016
ISBN: 
978 94 6310 195 0

Polly Dewit heeft jarenlang een column gehad in ‘De Wax’, een bijlage van de krant De Morgen.
‘De pertinenties van Polly Dewit’ is een bundel die Gerda Dendooven heeft samengesteld met de beste en de leukste van deze columns.

Toen ze Polly’s hersenspinsels voor het eerst las, was Gerda Dendooven verbluft door deze dwaze en geestige beschrijvingen van de ‘condition humaine’. Of het nu gaat over moeders, mannen of minnaars, Polly heeft over alles een mening. Een ongewone mening, maar wel een pertinente. Ze observeert en analyseert met geslepen pen.

Het besluit van Gerda Dendooven stond vast: deze spitse analyses moesten de wereld in. Zodoende heeft ze Polly met zachte dwang aangespoord haar schrijfsels naar een krant te sturen. Na lang aarzelen heeft deze uiteindelijk de stap gezet. Dat was het begin van haar schrijversloopbaan bij de Morgen.

Maar kranten verdwijnen en toen ‘De Wax’ ophield te bestaan was het ook met Polly gedaan. Dat wou Gerda Dendooven niet laten gebeuren. Uit de vele ‘Pertinenties’ distilleerde uitgeverij Polis tweehonderd pagina’s krachtvoer om in boekvorm uit te brengen. Uiteindelijk is dit een grappig, makkelijk leesbaar boek geworden, weliswaar gespeend van alle wetenschappelijk onderzoek, maar dat stoort niet. De inhoud van de verhalen is heel divers. Het gaat over vrouwen van 40 (“meisjes van 40”, zoals Paul Van Vliet ze bezingt) die in hun hart nog meisjes van 13 zijn, maar ook over politiek. Er zijn verhalen over het ouder worden van vrouwen en hoe ze daar dikwijls op afgerekend worden, verhalen over seks ook. Maar ook ‘mannenperikelen’ en hoe daarmee in verschillende kringen wordt omgegaan, worden beschreven.

Je krijgt alleszins op een bijzonder aangename manier een onverwachte kijk op hoe verschillende mensen in het leven staan. Eigenlijk zit de kracht van de columns vooral in het sarcasme en de humor.

Dit is een echt ‘tussendoorboek’. De verhalen die gemiddeld zo’n vijf à zes pagina’s tellen zijn ideaal om te lezen op de trein of in de wachtkamer van de dokter.

Het boek is een hardcover, de voorflap wordt heel toepasselijk gesierd met een guitig Doris Day-type uit de jaren vijftig, het lettertype is zeer groot en de lay-out is mooi gedaan.

Dit zijn vitamines voor het hoofd en het hart, dartel en innemend!

 

Martine Messagie