Mijn gedacht. Opinies over Brussel en andere belangrijke zaken.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Luckas Vander Taelen
Uitgeverij: 
Houtekiet, 2017
ISBN: 
9789089245786

Niet eenvoudig om vanop het platteland een boek te lezen over Brussel, door een Brusselaar en voor Brusselaars geschreven. Een bijgevoegd plannetje van de stad en deelgemeenten, met aanduiding van de besproken locaties, zou de leesbaarheid voor lezers elders te lande  dan ook beslist ten goede zijn gekomen .

Er blijkt nogal wat mis te lopen in de hoofdstad, en de schrijver, documentairemaker en voormalig Groen! politicus – mijns inziens een te vrezen combinatie – kent elk pijnpunt in zijn geliefde stad. Hij is bovendien vertrouwd met de zeden (en onzeden) van de Brusselse politieke actoren.

De vaudeville rond het Brussels Circus, instortende tunnels waarvoor geen enkele instantie bevoegd wil zijn, een geldverslindend voetbalstadion dat er niet komt, openbaar vervoer dat mank loopt,... het zijn maar enkele van de dossiers die in dit boek uitgespit worden en waarbij namen genoemd worden. 

Kop van Jut die meermaals opsteekt, is Yvan Mayeur.  “Farce majeure” wordt hij ergens genoemd, en wellicht terecht. Het is alleszins een geslaagde woordspeling op het satirische NCRV-programma van destijds. En bovendien niét iemand waar men in mee in verband gebracht wil worden. Maar om daarmee meteen ook alle Waalse en Brusselse socialisten aan het kruis te nagelen?

Dat het waanzin is om het beleid in een grootstad als Brussel op te delen in 19 besturen en 6 politiezones, daar is iedereen het intussen over eens.  En het opsplitsen van een stad met 183 nationaliteiten in 2 taalgemeenschappen zoals NVA voorstelt, is al even onzinnig. Iemand een betere suggestie?

Het is niet duidelijk wanneer dit boek in de maak was, vóór of na de aanslagen van maart 2016. In ieder geval straalt het niet te veel clementie uit naar de moslimgemeenschap in de hoofdstad, of elders. Ook de hoofddoek moet het ontgelden.  Verbieden dan maar?

Zijn gedacht, dat wel.  Of het boek veel zal bijdragen tot een betere verstandhouding in onze hoofdstad, is echter nog maar de vraag.

 

Ria Sleurs