Hipsters, baarden, martelaren

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Anna Krijger
Uitgeverij: 
Querido, 2017
ISBN: 
978 90 214 07807

Anna Krijger (1984) is Nederlandse journaliste.  Ze woonde en werkte tussen 2014 en 2017 als correspondente in Israël en de Palestijnse gebieden. Ze schreef voor De Groene Amsterdammer, het Nederlands Dagblad en NRC Handelsblad.

Met ‘Hipsters, baarden, martelaren’ geeft ze de partijen in het Israëlisch-Palestijns conflict een gezicht.  Ze woonde drie jaar in dit onrustig gebied en daar maakte ze het leed mee dat de bewoners bijna dagelijks ondergaan. 
"Wàt je ook schrijft", zegt ze, "de tegenpartij zal je altijd wantrouwen".  Dit komt zeer sterk tot uiting in dit boek. 

Het boek is eigenlijk tweeërlei: een verzameling van informatieve feiten én een beschrijving van het leven in Israël.  Verder voert de schrijfster vele gesprekken met de mensen terplekke. 

Krijgers’ standpunt lijkt dan wel progressief en uitgebalanceerd, ze neigt (duidelijk) meer naar het Palestijnse kamp en noemt Israël steevast de bezetter. 
Hoewel ze beide partijen zeer menselijk weet te tekenen, voel je dus wel steeds als lezer dat haar sympathie uitgaat naar de zwakste. In dit geval is dat de Palestijn. 
Het laten zien van alle aspecten met betrekking tot het conflict, hoeft in principe niet direct te betekenen dat je die standpunten goedkeurt. En toch lees je duidelijk waar haar medeleven het meeste naar uitgaat.

De verdienste van dit werk is volgens mij vooral dat dit niet het zoveelste abstracte verslag is over de impasse, maar een boek waarin men de gewone mens tekent die dit dient te ondergaan.  Krijger beschrijft de angst - die volgens haar de kern van de zaak is: de mensen zijn bang voor elkaar.  Zowel de Joden met hun Israëlisch leger, als de Palestijnse inwoners met zijn vrijheidsstrijders, zijn slachtoffers, en hun angst is gegrond. 

Zonder dialoog en een beter begrip voor elkaar is er geen oplossing mogelijk.  De patstelling in dit Israëlisch-Palestijns conflict komt in dit verhaal dan ook duidelijk tot uiting.

Jammer is misschien dat er geen landkaartje bijgevoegd is.

 

Paul Van Aelst