Gezond leven in een vervuilde wereld.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Hans Moolenburgh sr.
Uitgeverij: 
Lemniscaat Rotterdam, 2017
ISBN: 
ISBN 978 90 477 0949 7

Het basisidee van het boek wordt in het voorwoord duidelijk gesteld door Dr. Koen Vandewalle, een Brugse huisarts: tegenwoordig zijn we bezig met elk contact met “de hogere, scheppende intelligentie” te verliezen en in de plaats spits men zich toe op de wetenschap “als enige deur naar de waarheid, die aanbeden wordt als een heilige koe”. Spirituele waarden zoals liefde, mededogen, hoop, invoelend luisteren, rechtvaardigheid, diepe vriendschap, warme attenties, respect, vertrouwen gaan verloren. Gelukkig is er Hans Moolenburg “met zijn scherp doorzicht, zijn rake diagnoses, onverminderde aanmoedigingen en handige oplossingen die ons voorwaarts stuwen in de goede richting.”

In de kringloop van de natuur wordt alles harmonisch opgebouwd, ons hele lichaam is één grote compositie van symbolen die een hogere werkelijkheid weerspiegelen, terwijl in onze hedendaagse maatschappij, waarin alles enkel om winst draait, we een vloedgolf van beschavingsziekten moeten vaststellen zoals kanker, hart- en vaatziekten, allergieën, chronisch vermoeidheidssyndroom, Alzheimer – die zouden het gevolg zijn van 4 giftstromen die de weerstand van de mensen ernstig ondermijnen en het leven op aarde bedreigen. We moeten dan ook herkennen waar ze vandaan komen om ze te kunnen voorkomen of om er wat aan te doen als ze toeslaan, terwijl de officiële geneeskunde alleen maar de symptomen en niet de oorzaken bestrijdt. Wat wil je, als er per jaar 11 miljoen kilo pesticiden worden verspreid (Greenpeace, 30 maart 2016). Of als je merkt hoe fluorisering na vijf jaar de kankersterfte met 10% deed stijgen, zoal professor Dean Burke in 1975 aantoonde (geïllustreerd met een statistiek uit 1969), terwijl ook nog het syndroom van Down toenam en het IQ minder hoog bleek geworden.

Eetwaren “schenken zichzelf in hun wezen aan ons” en natuurlijk is gezond voedsel best, maar wij zijn consumenten geworden van veel voedsel met suiker en verharde vetten. Er wordt teveel antibiotica toegediend, wifi is gevaarlijk en je moet oppassen voor vaccinaties want die zijn onnodig: epidemieën verdwijnen immers na een paar eeuwen vanzelf. Bescherm je baby beter met homeopathische middelen. In verband daarmee lees je: “er zijn fraaie proeven gedaan” die het minachtend oordeel tegenover homeopathie tegenspreken en die de kracht ervan bewijzen, zoals Dr. Hauschka uit Duitsland met een proef vaststelde.

We moeten ook onthaasten. De vuistregel hieromtrent is: “Het is goed minstens drie maal per dag op vaste momenten even stil te staan en in zichzelf wakker te worden.” Je moet ook je huis- en werkplek regelmatig op verkeerde straling laten controleren. En pas ook op voor de e-nummers in voedselproducten. Gerst (het graan) heeft een symbolische betekenis en vertelt over de toestand van de mens nadat die uit zijn gouden staat was gevallen. En wat er ook nog te lezen staat in dit boek: “Hoe hartverwarmend is toch de kruidgeneeskunde”.

Kinderarmoede bij de Fransen zou te wijten zijn aan het witte stokbrood, terwijl de Duitsers, die volkorenbrood bleven eten, ‘talrijk waren in hun kinderen”. Gelukkig is er een oude Hebreeuwse leer, Shin’ at Ha Minim, van minstens 2000 jaar geleden en zijn er de 8 voedingsstoffen in Deuteronomium (het vijfde boek van de Hebreeuwse bijbel), vermeld in hoofdstuk 8, vers 8…..

‘Gelukkig’ kan de schrijver al zijn theorieën en stellingen bewijzen: “Een belangrijk psychologisch onderzoek heeft aangetoond” en “ik meen dat het de tandarts Schnitzer was die er een zin en een lering in ziet dat iemand een bepaalde ziekte niet krijgt.” Dus niet alleen het stoffelijk aspect telt. “Een professor in Bretagne deed met zijn team testen” en “Volgens een statistiekje uit 2002”, en “ook bij muizen heeft men (?) dergelijke proeven gedaan;” of “vervolgens ontdekte men dan ook”,… En Moolenburgh laat de lezer niet onbeschermd achter, want hij geeft deze 25 “bronnen” om uit te putten (waaronder 3 van Moolenburgh zélf) en zo maar eventjes 29 vuistregels.

Conclusie: dit boek is (ongewild…) een prachtig samenraapsel van onwetenschappelijke beweringen die helaas zo vlot de ronde blijven doen.

V De Raeymaeker