Een geschiedenis van sociaal werk

Dries Claessens
Epo, 2017
978 94 6267 109 6

De auteur, Dries Claessens, werkt sinds enkele jaren als redacteur mee aan de Canon Sociaal Werk, een digitale kijk op de geschiedenis van sociaal werk (www.canonsociaalwerk.eu/be).
Hij is ook al jaren lector sociaal werk aan de AP (Artesis Plantijn) Hogeschool. In het kader daarvan is dit boek geschreven; er zijn trouwens powerpointpresentaties van dit boek op aanvraag beschikbaar voor gebruik in lessen.

Dit boek vertelt de geschiedenis van sociaal werk door de eeuwen heen, en eindigt met een beschouwing van het huidig welzijnswerk in Vlaanderen. Het is als uitgave interessant voor alle sociale werkers (in spe), maar ook voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Vlaanderen. Je bekijkt namelijk de geschiedenis vanuit een bepaalde invalshoek en dat levert altijd interessante inzichten op. Bovendien begint elk hoofdstuk met een schets van de besproken tijdsperiode zodat je je algemene kennis ook nog eens kan opfrissen.

Hoe is sociaal werk ontstaan en waarom zou je het willen doen? De voornaamste factoren blijken het eigenbelang of het maatschappijbelang te zijn. Door goed voor de hulpbehoevenden te zorgen, maak je namelijk de gehele samenleving beter.

Een eeuw geleden lag de nadruk nog op het naleven van de wet om de orde te handhaven, maar tegenwoordig leven we in een verzorgingsstaat. Door de economische crisissen van de laatste jaren staat dit nu echter onder druk. De sociale sector moet zich aanpassen aan deze evolutie van vermarkting, zonder de mens uit het oog te verliezen.

Dit boek is voor mij een aanrader. Door de geschiedenis te overlopen, krijg je een kijk op waaróm we het sociaal werk nu doen zoals we het doen. Maar je leest ook een pak over wat we nog van de geschiedenis kunnen leren.

Is de huidige trend de juiste weg? Lees dit boek en vorm zélf je mening, zou ik zeggen. Je krijgt er in één keer ook een goede herhaling van je geschiedenislessen bovenop.

Els Meelker

€24, 90

+ 20 % ledenkorting voor HVV-leden!