De redders van het Avondland

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Paul van Gageldonk
Uitgeverij: 
Balans, Amsterdam 2017
ISBN: 
978 94600 3458 0

Of Paul van Gageldonk zich een aura van neutraliteit wil aanmeten, door aan een extreemrechtse politicus een foto te tonen van het verdronken migrantenjongetje op een verlaten kuststrook, kan ik alleen maar veronderstellen. Toch gaat hij veel te uitvoerig in op het commentaar van de man, die het beeld afdoet als “tekenend voor het verbond tussen media en politiek”. Het ‘fake News’ van Donald Trump is niet veraf. Het zijn opnieuw de media die het volk ophitsen.

Ik weet niet van welke strekking van Gageldonk is. Zijn boek draagt als ondertitel ‘Het rechts-populisme in Duitsland’ en daarmee rechtvaardigt hij alle argumenten over vreemdelingen, pro-nationalisme, redding van de beschaving... die zijn extreemrechtse gesprekspartners uitkramen, en die we al zo vaak hebben gehoord.

Met het slotcitaat in het boek lijkt hij ze ook volop gelijk te geven: “Ook in andere Europese landen zie je nieuwe rechtse bewegingen ontstaan. Ze vullen gaten op in het politieke spectrum. Zolang Angela Merkel geen andere immigratiepolitiek gaat volgen, zal dit gat in Duitsland blijven bestaan.”
De auteur heeft de bedoeling om aan te tonen wat die populisten denken, maar tegelijkertijd geeft hij voer  aan uiterst-rechts. Ik erger me al genoeg aan het forum dat rechtse populisten in ons land krijgen in de media, zonder afdoende tegenargumentatie. Maar in het boek worden diezelfde media allemaal afgeschilderd als linkse intellectuelen.

Ook klimaatsceptici komen aan het woord. “Het is een feit dat een heleboel geleerden het onderling oneens zijn over wat precies de oorzaken zijn van de klimaatverandering... Zolang we het niet eens zijn over wat de oorzaken daarvan zijn, moeten we geen vrij spel geven aan de ideologisch aangedreven krachten... etc.”

Daarmee zeggen ze dat de opwarming van het klimaat gewoonweg een ideologie is. Straks wordt het nog ‘een geloof’ genoemd.
Pure Trump. Dit is dezelfde redenering als die van creationisten: ‘zolang het niet bewezen is dat God niet bestaat, is er geen reden om aan hem te twijfelen’. Daarmee wordt al het wetenschappelijk onderzoek in twijfel getrokken. Waarover wetenschapsmensen het kunnen oneens zijn, is de snelheid waarmee de klimaatverandering gebeurt... Slechts een kleine minderheid – meestal betaald door olieconcerns en dergelijke – zeggen dat er onvoldoende bewijzen zijn. En daar trekken klimaatsceptici zich aan op.

Het boek van Paul van Gageldonk zal volgens mij gretig gekocht worden door aanhangers van Wilders, De Winter en compagnie. Ze zullen er hun ‘bruine’ herkomst in terugvinden.

 

Guido Kindt