De geldmakers

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Non-fictieNon-fictie
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Véronique Goossens
Uitgeverij: 
Polis, 2017
ISBN: 
9789463101639

Véronique Goossens is nieuwsanker bij Kanaal Z. Ze interviewde de afgelopen jaren honderden bedrijfsleiders en toppolitici. Hier schrijft ze het ware verhaal over de Bank der Banken…

De verdienste van Véronique Goossens is dat ze met dit werk de modale burger toelaat op een samenhangende manier zowel algemene als specifieke informatie te verwerven over het reilen en zeilen van de financiën en economie in ons land én in Europa. De rol die de Belgische Nationale Bank daarin speelt wordt verduidelijkt.

Het algemeen beeld wordt geschetst aan de hand van een aantal prominente figuren die daarin opgetreden zijn, met name Marc Van Vooren als hoofdkassier, Marcia De Wachter als vicegouverneur, Luc Coene als gouverneur en bankenbewaker, Peter Praet als hoofdeconoom van de ECB, Erik Geens als boze aandeelhouder en Johan Van Overtveldt, de volgende gouverneur.  Maar ook gouverneur Fons Verplaetse komt met zijn controversiële visies en beslissingen herhaaldelijk voor het voetlicht.

De behandelde stof is zo uitgebreid, gediversifieerd en complex dat enige vakkennis gewenst is om met goed begrip alles te volgen.  Ik meen dan ook dat dit interessant werk vooral aftrek zal vinden bij specialisten. Het boek is niettemin goed leesbaar geschreven.

Een hele waaier van factoren die de financiële en economische zaken in de loop van de afgelopen decennia beïnvloed hebben, inclusief de reacties daarop, komen aan bod.  Zo leren we ook hoe de ECB, de toezichthouders en de grootbanken tewerk gaan en welke andere spelers, onder andere politici, zich erin mengen. De evolutieve geschiedenis van de Belgische Nationale Bank vanaf haar oprichting in 1850 tot nu passeert eveneens de revue, met inbegrip van de interne touwtrekkerij, fricties en anekdotes.

Verder worden de oorzaken van de financiële en economische crisissen en (pseudo) remedies uiteengezet.  De eindconclusie van Véronique Goossens luidt evenwel: ons geldsysteem is per definitie onstabiel.

De lezer kan hieruit opmaken dat wij, de brave burgers, met zijn allen nog steeds op een ijsschots leven en dat die gemakkelijk kan kantelen… Daar staat tegenover dat de grote massa in België, ondanks de bekritiseerbare politici, bankiers en tutti quanti, nog altijd goed kunnen leven.  Voorlopig?

Het boek bevat nog een epiloog, dankwoord, bronnen en noten.

 

Willy Raats