Durf te twijfelen.Hoe filosofen kijken naar de actualiteit.

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
Didactisch materiaal en educatieve uitgavenDidactisch materiaal en educatieve uitgaven
boek-afbeelding: 
Auteur: 
Leonie Breebaert e.a.
Uitgeverij: 
Uitgeverij Lemniscaat / Trouw, Rotterdam, 2016
ISBN: 
978 90 477 0883 4

'Durf te twijfelen' is een boekje samengesteld door de filosofieredactie van “Trouw”, waarin 13 filosofen in 12 hoofdstukjes nadenken over een bepaald onderwerp, gepresenteerd met telkens een tekst, een korte biografie van de betrokken filosoof (met foto), een fragment uit een filosofisch boek dat betrekking heeft op hun vraagstelling (met foto van de filosoof) en nog enkele “verder lezen” tips en  een geïllustreerde foto die het onderwerp verbeeldt.

Zoals dat steeds meer gebruikelijk wordt, denken deze filosofen na over dingen uit het dagelijks leven, het nieuws en wat de meesten van ons bezighoudt. Enkele voorbeelden:

- Hoe weet je dat iemand schuldig is? Denk de herziening van de zaak Lucia de Beck in 2006, die vrijgesproken werd en van blaam gezuiverd voor moord op meerdere patiënten.
- Waarom geeft de wet zo een ”enorme push” om te trouwen? Waarom verkiest men de levenslange trouw aan één partner in plaats van te vertrekken van een open veld en op zoek te gaan, buigzaam te zijn, op te bouwen, permanent te blijven zoeken. Wat is liefde? Waarschijnlijk is dat toch heel wat anders dan wat onze collectieve zienswijze daarover denkt.
- Helpt economische groei wel? Weten we wel hoeveel mensen werkloos zijn maar die (bijvoorbeeld) door het CBS als werkenden beschouwd worden? Hoe ingrijpend wordt het gebruik van robots op de werkgeving? We weten dat “lenen” verkeerd is, maar zetten toch de leenkraan open.
- Sceptici zijn nodig om een beter plan te zoeken voor onderwijs en economie.
- Tegenwoordig ben je ziek tot het tegendeel bewezen is; volgens de medische apps kunnen we nooit gezond genoeg zijn.
- De natuur is een domein dat autonoom functioneert, los van de mens. Het juiste midden tussen dierenethiek en milieufilosofie is deugdethiek.
- Twijfelen en de eigen onkunde vaststellen,  is bevrijdend;
- Wat is het onderscheid tussen kunst en kitsch? Is iets kitsch omdat het grote publiek er plezier aan beleeft?
- Levert het grootste gedeelte van de mensheid zich over aan commerciële krachten? We worden gestuurd door algoritmes. Ons vermogen om zelf een oordeel te vormen wordt gaandeweg aangetast. Zelfs wetenschap is slaaf van de techniek geworden.
- Moet je geloven wat er in de krant staat Wanneer verandert gezonde scepsis in wantrouwen?
- Praten is niet hetzelfde als inspraak; je moet immers ook wat met je mening kunnen doen. Kan democratie te veel van het goede worden?
- Kan je scholieren opvoeden tot eco-sociale burgers en zo helpen bij het realiseren van hun potentieel?
- Hoe weten geloven zo zeker dat god bestaat en ongelovigen dat hij niet bestaat?
- Waardeoordelen zijn een kwestie van perspectief. Soms trekt “sceptisch” denken teveel macht naar zich toe en moet het eigenlijk samengaan met geloof, anders wordt het een vorm van cynisme.

Deze uitgave bied een waaier van gedachten, bedenkingen, een “andere” kijk en benadering.

Geschikt dus voor wie wat dieper wil nadenken over het alledaagse.

 

V De Raeymaeker