'Markante vrouwen in de geneeskunst' – lezing door dr. Michel Deruyttere

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/hvv1b/public_html/sites/all/modules/views/includes/handlers.inc on line 76.
don, 2017-03-30 14:00 - 17:00
Regio: 
Vlaams-Brabant
type van activiteit: 
Lezing / spreker
Afdeling: 
Organisator: 
i.s.m. HVV

Lang konden vrouwen geen arts worden, want ze hadden geen toegang tot de universiteit. Sommigen werden heks, anderen verkleedden zich als man om dat beroep te kunnen uitoefenen. Pas eind 19de eeuw komt daar bij ons verandering in. Isala van Diest en Aletta Jacobs werden toen de eerste vrouwelijke artsen, respectievelijk in België en Nederland. Deze baanbrekers slaagden erin het mannenbastion van de geneeskunde eindelijk te doorbreken. Markante vrouwen in de geneeskunst verhaalt over een tachtigtal opmerkelijke vrouwen die een spoor hebben getrokken in de geschiedenis van de geneeskunst en -kunde. Dankzij hen vinden wij vrouwelijke artsen normaal. De vrouwelijke winnaars van de Nobelprijs geneeskunde en topvrouwen als Christine Van Broeckhoven tonen dat er vandaag veel veranderd is en dat de vrouwelijke arts, de verpleegster en de vroedvrouw eindelijk de erkenning krijgen waar ze recht op hebben. Michel Deruyttere vertelt een verhaal over krachtige, inventieve vrouwen die op de barricades hebben gestaan om hun levensdroom -‘de medemens verzorgen’ - waar te maken, niet alleen thuis, maar in de hele samenleving. De pers over Markante vrouwen in de geneeskunst: ‘Dit meesterlijk boek is verplicht voor alle zorgverleners (in spe).’ (Artsenkrant)

Locatie

VOC R. Moucheron
Belgium
<< Keer terug naar de kalender